Ga omhoog

Conversations for Change

Congres over duurzaamheid

Begin april heb ik mezelf een lang weekend in Oostenrijk gegund om deel te nemen aan het congres Conversations for Change in St. Anton am Arlberg, Oostenrijk. Ongeveer 40 deelnemers uit Europa en de Verenigde Staten kwamen bijeen om te praten over ideeën die de wereld mooier, eerlijker en duurzamer maken. Het was een inspirerend weekend.  

 

Het was een kleinschalig congres was en de opzet liet ook ruimte voor persoonlijke gesprekken. Daardoor heb ik veel mensen kunnen spreken en ook hun persoonlijke verhalen meegekregen.  

 

Sociocratie

Zaterdag werden er veel lezingen gegeven en mocht je een workshop naar keuze volgen voor meer verdieping in een van de onderwerpen. Omdat ik zelf op dit moment erg geïnteresseerd ben in sociocratie en wij op kantoor bezig zijn om onderdelen hiervan te implementeren, ben ik naar de break-out sessie van Hugo Lopes gegaan die hier alles over weet. Met posters, uitleg en oefeningen hebben we in een paar uur een goed beeld gekregen hoe dit systeem van besluitvorming en medezeggenschap er in de praktijk uit kan zien binnen een bedrijf.  

 

Tijdens de wandeling op zondag kreeg ik ook de kans voor een meer persoonlijk gesprek met hem. Hij vertelde over zijn persoonlijke ervaringen. Op dit moment werkt hij voor een groot IT-bedrijf. Ze gebruiken veel aspecten van het systeem en het werkt goed. Besluiten worden sneller genomen en worden breed gedragen. Hij vertelde dat het niet altijd makkelijk is en dat  de transitie naar een nieuw bestuurssysteem geen pijnloos proces is. Zelfs niet wanneer iedereen hetzelfde einddoel voor ogen heeft.

 

Bij het bedrijf waar hij nu voor werkt, hebben ze ervoor gekozen om de aspecten waar een werknemer medezeggenschap over heeft te verdelen in verschillende lagen. Iemand die aandeelhouder is mag over meer aspecten meepraten dan een werknemer zonder aandelen. Zijn praktische tips en persoonlijke ervaringen met sociocratie maakte mij weer enthousiast om te kijken of wij ook nieuwe stappen kunnen zetten.

 

Lexicon of Sustainability

Andere sprekers hadden het over andere onderwerpen. Het verhaal van Douglas Gayeton sprong er ook uit. Hij vertelde over duurzame landbouw en het Lexicon of Sustainability. Een educatieproject om mensen bewuster te maken over hun keuzes, maar ook een manier om mensen enthousiast te krijgen over duurzame voedselproductie. Douglas is kunstenaar-fotograaf.

 

Ik kende het Lexicon of Sustainability nog niet, maar dankzij zijn mooie presentaties waar zij mee werken(en subsidie van Google) is zijn project al vrij bekend wereldwijd. Met hem heb ik ook leuke gesprekken kunnen voeren. Misschien heb ik dankzij hem nu een emmer in de keuken staan waarin ik mijn eigen gefermenteerde compost (bokashi) maak.

 

Summer Hill

De kleinzoon van de oprichter van de Summer Hill kostschool in Engeland vertelde over ´s werelds oudste kinderdemocratie.  De stem van een kind weegt hier even zwaar als die van een volwassen medewerker. Het systeem werkt al sinds 1921. Kinderen vinden soms andere dingen belangrijk dan een volwassen, maar ze zijn in het algemeen geen voorstanders van laisser-faire of chaos. De school heef 252 wetten/regels, aanzienlijk meer dan de scholen waar mijn kinderen op zitten. 

 

Ik moest wel even slikken toen hij vertelde dat kinderen van 11 jaar daar mogen roken. Iets wat de kinderen besloten hadden. Het laat in elk geval zien dat de democratie daar niet is beperkt tot oppervlakkige besluiten. Gelukkig zijn kinderen van 11 vaak verstandiger dan volwassenen. Dat ze mogen roken, betekent niet dat ze het ook willen. Ze willen voor vol aangezien worden.  

 

Ik heb nog veel meer spannende mensen ontmoet. Dankzij al deze ontmoetingen vond ik dit een geweldig congres. Volgend jaar ga ik weer. Het was een bijzonder weekend. Wat ik volgend jaar ook weer wil doen, is om er met de trein naar toe te gaan. Mensen, wat is Europa toch mooi!

 


 

 

Åsa Norrthon

Wilt u meer weten over duurzaamheid, neem contact met mij op via a.norrthon@kuiperburger.nl of per telefoon op 085-044 26 00. Ik help u graag!