Ga omhoog

Gezamenlijk gebruik van zonnepanelen in de lift

Lagere stroomprijs stimuleert projecten

In Friesland staan 50 projecten op stapel waarbij een postcodegebied gezamenlijk gebruik maakt van zonnepanelen. De belangstelling voor deze projecten - de zo genoemde postcoderoosprojecten - groeit snel. Dat is vooral te danken aan de bredere aanpak in Friesland voor energieneutrale gemeenschappen.

 

Het Zuid-Friese Tjerkgaast kent de Friese primeur. Op het pand van Landbouw en Mechanisatiebedrijf Tjitte de Wolf liggen sinds deze herfst 225 zonnepanelen. Deze zorgen voor een verwachte jaaropbrengst van 57.000 kWh.

 

Lagere stroomprijs stimuleert projecten

Het project behoort tot een van de eerste postcoderoosprojecten in heel Nederland. De verruiming van de belastingkorting hielp daar bij. Sinds 1 januari 2016 krijgen deelnemers aan een postcoderoosproject namelijk 10 cent per kWh korting op de stroomprijs.

 

Inwoners bewust maken

Maar deze belastingverruiming is niet voldoende, beseffen de Friezen. Postcoderoosprojecten worden pas echt opgepakt als een flink deel van het dorp of buurt weet waarom ze dit eigenlijk willen. Aldus Johannes Lankester, coördinator van het Netwerk Duurzame Dorpen.

 

Procesmatige aanpak

Lankester: “We kijken breder, naar energieneutrale gemeenschappen. Wij zetten daarbij in op het proces van eerst visievorming, dan inspiratie en planvorming, gevolgd door realisatie.” Dat blijkt te werken, want in dertig dorpen en wijken in Friesland is men actief met deze aanpak.

 

Brainstormen over energieneutraal dorp

Volgens Lankester is visievorming in deze fase heel belangrijk. “Veel mensen uit het dorp denken mee over een energieneutraal dorp. In deze fase besluiten de bewoners ook of ze een postcoderoosproject willen opzetten. En dan is het makkelijk als er zoveel mogelijk mensen uit het dorp snappen waarom een zonne-energieproject wordt gestart”, aldus Lankester. Dankzij deze aanpak in dertig dorpen en wijken zijn er veel meer postcodesroosprojecten in de maak dan één per dorp.

 

Stimulans lokele energie-initiatieven

RVO.nl ondersteunt lokale duurzame energie-initiatieven van gemeenten, lokale bedrijven, particulieren en bedrijven. Bijvoorbeeld om de lokale economie te stimuleren, kosten te besparen of duurzaamheid te bevorderen. De regeling Verlaagd tarief bij collectieve opwek draagt hieraan bij.

 

bron: RVO

Foto door: Marufish