Ga omhoog

Masterclass incidentenonderzoek

Bowtie, Tripod Beta, Root Cause Analysis. Hoe zat het ook alweer en welk doel dient het? Op 11 oktober is er een masterclass incidentonderzoek gegeven door Marco van de Pavoordt waarbij de theoretische kennis weer even werd opgefrist en daarna vooral zelf werd geoefend. 

Risico-inventarisatie

Aan de hand van een casus, een val van de trap, werd door de deelnemers gezamenlijk een risico-inventarisatie gemaakt middels een Bowtie. Dit was een goede oefening om duidelijk te maken dat zelfs bij een simpel incident meerdere preventieve maatregelen en verschillende beheersmaatregelen genomen kunnen worden. Door een risico-inventarisatie te maken krijg je goed in beeld wat de oorzaak van een incident kan zijn en hoe een incident beheerst kan worden als het eenmaal is opgetreden. 

Incidentenanalyse

Voor het tweede deel van de masterclass werd er geoefend met incidentenanalyse. Na een korte theoretische uitleg over de Tripod Beta methode hebben de deelnemers in kleine groepjes de methodiek toegepast op een incident waarbij een benzinetank overstroomde. Dit bracht een mooie discussie tussen de deelnemers op gang over wat het hoofdincident was, welke keten van reacties dit in gang zette en hoe dit incident voorkomen had moeten worden. 

Tevens bood de masterclass ruime gelegenheid om gevallen uit de eigen praktijk te bespreken. Uit de evaluatie bleek dat alle deelnemers de inhoudelijk kennis en de motivatie van Marco zeer waarderen. Dit vinden wij erg fijn om te horen!

​ 

Božena Aeijelts-Averink

wilt u meer informatie over gastcolleges of masterclasses die wij kunnen verzorgen, neem dan contact ons B.AeijeltsAverink@kuiperburger.nl of 085-0442600.Ik help u graag.