Ga omhoog

Slim laden begint voor de eigen deur

Steeds meer mensen overwegen om een elektrische auto aan te schaffen. De voordelen voor milieu en klimaat zijn evident. En in onderhoud kost een elektrische vierwieler maar een fractie van zijn benzine- of dieselcollega.

Bij de afweging worden naast de aanschafprijs en de fiscale voordelen, ook praktische zaken als de actieradius en de beschikbaarheid van laadpalen meegenomen. Voor deze laatste, zowel onderweg als thuis.

Om automobilisten te helpen bij het maken van de keuze heeft Milieu Centraal een keuzehulp ontwikkeld. Daarmee kunnen autokopers beoordelen of een stekkerauto past bij hun rijgedrag.

De keuzehulp berekent met het aantal kilometer per jaar de verwachte maandelijkse kosten van een nieuwe elektrische auto, in vergelijking tot de maandlasten van een nieuwe benzineauto of een private lease auto. Ook biedt de hulp tips op het vlak van elektrisch autodelen, laden en tweedehands elektrisch.

 

Flinke aanschaf, voordelig in gebruik

Milieu Centraal heeft op basis van cijfers van de ANWB berekend dat de maandlasten van een nieuwe elektrische auto lager zijn dan die van een benzineauto: elektrisch iets boven de 600 euro per maand, brandstof bijna 700 euro per maand. Ze gaat daarbij uit van een middenklasser met een gemiddeld aantal kilometer per jaar. De energie- en onderhoudskosten van elektrisch zijn immers flink lager en bovendien kent de elektrische auto belastingvoordelen.

 

Elektrisch is het schoonst

De productie van een elektrische auto veroorzaakt door de accu een extra uitstoot van 5.200 kg CO2 in vergelijking met een brandstofauto. Maar in het gebruik is de CO2-uitstoot maar een derde van die van een brandstofauto, uitgaande van de huidige grijsgroene stroommix.

Ook is elektrisch rijden beter voor de luchtkwaliteit in steden en in natuurgebieden. Tijdens het rijden is er geen uitstoot van stikstofoxiden. Die is er wel bij de productie van grijze stroom, maar naarmate de elektriciteit groener opgewekt wordt, loopt de uitstoot van stikstofoxide verder terug.

Ten slotte de laadmogelijkheden: die worden dagelijks uitgebreider, onderweg, maar ook voor de deur. Je kunt zelf nu al een laadpaal aanschaffen voor minder dan € 1000,- die geschikt is voor elk type elektrische auto. Zo houdt niets je meer tegen om morgen elektrisch te gaan rijden.

 

Bron: Duurzaam Nieuws

Foto: Frank Hebbert