info@kuiperburger.nl +31 (0)85 - 044 26 00
Ga omhoog

Veiligheidscontour

Samen met meerdere partijen heeft Kuiper & Burger de veiligheidscontour uitgewerkt voor Schiphol.

veiligheidscontour schipholVoor de luchthaven Schiphol is het bestemmingsplan voor het gebied waar de vliegtuigen zijn, zoals aan de pieren, aangepast op het gebied van externe veiligheid. Er is nu een veiligheidscontour opgenomen.


Een veiligheidscontour geeft de grens aan tot waar de risicocontouren van bedrijven mogen komen. Binnen de contour wordt niet meer getoetst aan de grenswaarden voor het plaatsgebonden risico. Veiligheidscontouren zijn in Nederland nog maar op een paar plaatsen opgenomen in bestemmingsplannen en alleen rondom bedrijven die juist een extern veiligheidsrisico geven, zoals b.v de chemische industrie en opslag van gevaarlijke stoffen. Het gaat in het geval van Schiphol om de risico’s van het noodzakelijke tanken van de vliegtuigen.

 

Veiligheidscontouren

Bij veiligheidscontouren is het de bedoeling dat burgers zo veel mogelijk buiten deze contour oftewel grens moet blijven. In het geval van Schiphol is dit bijzonder, want hier is juist de uitzondering dat burgers juist naar Schiphol gaan om te vliegen. Ze zijn binnen de contour aanwezig. De risico’s voor passagiers zijn door deze aanpassing uiteraard niet groter geworden. Het “oude” bestemmingsplan bleek simpel gezegd onvoldoende gericht te zijn op risico's en gaf dus praktische problemen.

 

Signalering veiligheid

Kuiper & Burger heeft deze problemen gesignaleerd en heeft tegelijkertijd de oplossing bedacht, door het toepassen van een veiligheidscontour. Daarnaast hebben we ook gelijk voorgelegd hoe deze veiligheidscontour goed toepasbaar wordt gemaakt. Vervolgens is daar draagvlak voor gevonden bij alle betrokken partijen. Samen met meerdere partijen (zoals de gemeente en de luchthaven) heeft Kuiper & Burger de veiligheidscontour uitgewerkt. Zowel de provincie als de gemeente hebben vervolgens de veiligheidscontour vastgelegd met formele besluiten.

Wilt u ook meer weten over veiligheidscontouren voor uw organisatie? Neem dan contact op met Marco van de Pavoordt via M.vdPavoordt@kuiperburger.nl

foto door: Andrew Nash

Marco van de Pavoordt

Als u meer wilt weten of vragen heeft, neem dan contact op via M.vandePavoordt@kuiperburger.nl of per telefoon op 085-044 26 00. Ik help u graag!