Hij werkt al jaren met hen samen. Dus toen de vraag voor een 3D-visualisatie van een afvalrecyclinglocatie opkwam was de keuze voor Comedia3D snel gemaakt.

“Ik ken Taco Kuiper en Marco van de Pavoordt van Kuiper & Burger al lange tijd. Ze kennen mijn werk en weten dat ik goede resultaten lever. Dat komt hun service uiteindelijk ook weer ten goede”, zegt directeur Steven Reijners. Hij heeft zelf het bedrijf Comedia3D in 1992 opgericht. “Mijn achtergrond ligt in de bouwkunde; ik heb aan de TU in Delft gestudeerd.” Het bedrijf van Reijners houdt zich bezig met het maken van 3D-visualisaties en illustraties voor de bouwkundige en civieltechnische wereld. “Van een idee dat nog maar net uitgewerkt is, of dat op een bierviltje staat, maken wij een uitgewerkt plaatje. In de conceptfase is dat van groot belang voor bijvoorbeeld de architect, maar ook voor politieke beslissers en burgers.” Comedia3D opereert vooral in de grotere utiliteitsbouw, zoals stadions, kantoren, de gezondheidszorg en parkeergarages.

Beeldvorming

Voor Kuiper Kuiper & Burger heeft Reijners onlangs verschillende opdrachten uitgevoerd. “Mijn expertise ligt voor het ingenieursbureau in de afvalrecycling. Daarom ben ik door Marco en Taco gevraagd om een visualisatie te maken van het bedrijfsterrein van GP Groot Alkmaar, een stortplaats en de locatie voor recycling. Die stort is een langzaam aflopende zaak. Voor die locatie komt namelijk een landschapsplan. Daarvoor heb ik een visualisatie gemaakt en ook een groot aantal foto’s genomen van hoe de locatie er op dit moment nog bij ligt. De ontwerpen kunnen vervolgens in de foto’s worden ingepast, met behulp van bepaalde technieken.” De visualisatie heeft enorm geholpen bij het verkrijgen van de vrijstelling van het bestemmingsplan. Maar er zijn meer zaken die door Reijners een gunstig verloop hebben gekregen. “Het 3D-model is ook gebruikt voor volumeberekening van de stortplaats. We hebben het model dus als het ware als ontwikkelingstool gebruikt. Dat vond men bij Kuiper & Burger erg handig, want eerst werden al die berekeningen met de hand gedaan.” Vervolgens ging Reijners aan de slag met de visualisatie van het nieuw in te richten terrein. “Door foto’s van de bestaande situatie als uitgangspunt te nemen en daar de zaken in te plaatsen die nog zouden worden gebouwd, ontstaat een beeld dat voor politieke beslissers, zoals de gemeente, erg nuttig kan zijn. Bovendien kunnen ook burgers zich een beter beeld vormen van wat er bij hen om de hoek staat te gebeuren.”

Positieve feedback

De feedback op het project in Alkmaar was positief. Reijners. “Ze waren erg tevreden. Iedere fase is zorgvuldig met Kuiper & Burger afgestemd en eventueel aangepast. In het bijzonder de volumeberekening die we hebben gemaakt kon zich in hun steun verheugen”, aldus een opgetogen Reijnders. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een vervolgproject kwam. “Ik heb een visualisatie gemaakt van de nieuwe afvalverbrandingslijn van de HVC in Dordrecht.” Daarvoor maakte Reijners ook weer foto’s van de bestaande situatie die met ontwerpen werden verenigd om zo een beeld van de toekomst te krijgen. “Die plaatjes zijn gebruikt in het MER en de milieuvergunningsaanvraag.”

Kracht door samenwerking

De samenwerking met Kuiper & Burger is essentieel. “Zij kennen de klant en weten precies wat de bedoeling is. Zij kunnen dat goed aan mij overdragen, omdat zij weer weten wat ik aan informatie nodig heb voor het maken van de 3D-visualisaties. Hierdoor kan hun klant snel en goed geholpen worden, zonder deze daar tijd en moeite in hoeft te steken.”