Met een herziening van de milieuvergunning kon de nieuwe poedercoatinstallatie bij CSi versneld in gebruik worden genomen. “Het is handig als je niet zelf met de overheid hoeft te communiceren en onderhandelen.” CSi industries B.V. is een bedrijf dat buiten het gezichtsveld van consumenten werkt. Toch levert het een belangrijke bijdrage aan het tijdig beschikbaar zijn van consumentenartikelen in winkel of supermarkt. Het bedrijf zorgt er namelijk voor dat producenten hun goederen snel en effectief ter plaatse hebben. CSi levert hiertoe uiteenlopende producten, van interne transportsystemen tot inpak- en palletiseeroplossingen. Veel producenten van bekende consumentenmerken zijn klant van CSi.

Het bedrijf komt voort uit het Stork-concern. Sinds 1 januari 2001 staat het op eigen benen. Deze verandering leidde tot tal van aanpassingen in het bedrijfsproces op de huidige locatie. Nadat veel van die veranderingen waren afgerond of in gang gezet werd het tijd voor een revisering van de milieuvergunning. Henk Meeuwissen, Human Resources Manager en KAM Coördinator bij het bedrijf was verantwoordelijk voor het traject. Een verantwoordelijkheid die hij besloot te delen met Kuiper & Burger.

Logische keus

Het benaderen van Kuiper & Burger voor de samenwerking lag min of meer voor de hand. Meeuwissen daarover: “Kuiper & Burger had ooit, maar dat was voordat de milieuzaken van CSi onder mijn verantwoordelijkheid vielen, ons bedrijf bijgestaan met bodemonderzoeken. Het was mede daarom een logische keus om hen voor de revisie van de milieuvergunning te benaderen. We zouden het zelf wel willen doen, maar dat was met het oog op de gevraagde tijdsbesteding en kennis geen realistische optie. Door een deel van het werk in externe handen te leggen konden we zelf voldoende aandacht blijven geven aan de interne veranderingen in ons bedrijf.”

Veranderingen

De zelfstandigheid die CSi in 2001 kreeg ging gepaard met tal van interne veranderingen. Er werden afdelingen verplaatst en enkele activiteiten verdwenen. In overleg met de Regionale Milieudienst werd duidelijk dat een revisie noodzakelijk was om een eenduidige milieuvergunning te krijgen. Bovendien wilde CSi een poedercoatinstallatie oprichten. Met deze installatie kan het bedrijf haar stalen producten een door de klant gewenst kleurtje geven. Meeuwissen vertelt over de werkzaamheden: “We hebben, mede op aanwijzingen van Kuiper & Burger, tekeningen gemaakt, alle milieuzaken geïnventariseerd die relevant zijn voor de vergunningaanvraag en de dingen die al gepland waren, zoals de poedercoatinstallatie, daarin meegenomen. De revisievergunning is nu nagenoeg geregeld en we zijn daar dik tevreden mee.”

Voordelen

Meeuwissen ziet in de samenwerking met Kuiper & Burger veel voordelen: “Het is handig als je niet zelf met de overheid hoeft te communiceren en onderhandelen. Je bent later toch weer afhankelijk van ze en dan is het goed dat een derde partij die directe contacten verzorgt. Die kan de juiste toon kiezen en heeft daar ook veel meer ervaring mee. Een ander duidelijk voordeel vond ik de moeite die we onszelf hebben bespaard om ons niet in te hoeven lezen op alle milieufacetten. Met Kuiper & Burger haalden we die voor de vergunning benodigde milieukennis in huis. Dat werkte prettig. De contacten waren pragmatisch en ongedwongen. Kuiper & Burger kon precies aangeven wat wel en niet nodig was en handelde het invullen van de vergunningaanvraag verder af. Ook werkte het inschakelen van een externe partij als een stok achter de deur. Zo’n vergunningtraject vergt nogal wat tijd en onze aandacht is dan al snel weer op onze dagelijkse operatie gericht. Kuiper & Burger hield ons echter bij de les.”

Vervolg

Een vervolg op de samenwerking ligt in het verschiet. Meeuwissen: “Bij toekomstige projecten zullen we zeker niet schromen om Kuiper & Burger te benaderen voor ondersteuning. Er zijn altijd interessante ontwikkelingen gaande bij een bedrijf als CSi. Wat het vervolg precies wordt, daar denken we nog over na.”