In Zeeuws-Vlaanderen verrijst de allereerste installatie van duurzame eiwitproducent Enough. Voor de benodigde vergunningen wilde het bedrijf volledig ontzorgd worden. En ook snel, want de ambities van Enough reiken ver. Een zakelijke relatie bracht de onderneming in contact met ingenieursbureau Kuiper & Burger.

2022 wordt een spannend jaar voor de Schotse onderneming Enough. In het najaar moet de eerste fabriek van het bedrijf op het Cargill-terrein in Sas van Gent operationeel zijn. Enough wil er jaarlijks 10 kton mycoproteïnes gaan produceren. Deze duurzame eiwitten, gemaakt uit schimmels, vormen de basis voor vlees- en visvervangers, en alternatieve zeevruchten en zuivelproducten. Projectdirector Darius Blaszyk legt uit wat er zo bijzonder is aan de fabriek. “Het industriële fermentatieproces om mycoproteïnes te produceren, is op zich niet nieuw. Dat is zo’n veertig jaar geleden al ontwikkeld. Maar Enough heeft dat proces weten te optimaliseren. Niet alleen kunnen wij de eiwitten met veel meer efficiëntie produceren, maar ook gebruiken wij hele kleine hoeveelheden energie en water. Zo dragen wij ons steentje bij aan de nationale en internationale duurzaamheidsdoelstellingen.”

Blaszyk ging ruim twee jaar geleden bij Enough aan de slag, en is verantwoordelijk voor alle projecten die het bedrijf realiseert. Toen hij begon, was advies- en ingenieursbureau Kuiper & Burger al betrokken bij het realiseren van de nieuwe productielijn. “Zij waren aan ons geïntroduceerd door een zakelijke relatie, die goede ervaringen met het bureau had.” Enough had Kuiper & Burger aanvankelijk gevraagd om te helpen bij het aanvragen van een omgevingsvergunning, milieuvergunning en bouwvergunning voor een installatie in Rotterdam. “Die samenwerking verliep zo goed en soepel, dat toen wij vorig jaar besloten om de fabriek toch niet in Rotterdam, maar in Sas van Gent te bouwen, we ervoor kozen om met hen verder te gaan”, vertelt Blaszyk.

Tijdsdruk

Bij de begeleiding van een vergunningentraject komt behoorlijk wat kijken. Zeker wanneer het gaat om een greenfield project, zoals de installatie van Enough. Denk bijvoorbeeld aan het maken van berekeningen, het opstellen van alle benodigde rapportages, en de communicatie naar de vergunningverlener toe. Bij dit traject was bovendien sprake van hoge tijdsdruk. Blaszyk: “Wij zijn nogal ambitieus in onze aanpak, zou ik kunnen zeggen, dus er zat een hele strakke deadline op. Daarbij kregen we Europese subsidie, waarvoor ook allerlei deadlines gelden. Kuiper & Burger heeft onder die druk heel goed geopereerd en ons geholpen om alles op tijd in te leveren.”

Ondanks de inspanningen traden er in de zomer van 2021 vertragingen op bij de overheid in het behandelen van de vergunning van Enough. Aan Kuiper & Burger de taak om weer vaart in het traject te krijgen. “Dat is heel professioneel opgepakt. We hebben de koppen bij elkaar gestoken, ook met de overheid, om tot een werkbare oplossing te komen die ons in staat stelde onze deadlines te halen. Daarin heeft Kuiper & Burger heel adequaat gehandeld”, vindt Blaszyk.

Reactiesnelheid

Onder invloed van de coronapandemie zag de samenwerking tussen Enough en het adviesbureau er anders uit dan normaal en is er vooral veel telefonisch contact geweest. Die lijnen waren heel direct, vindt Blaszyk. Wat hem daarvan ook bijstaat, is de reactiesnelheid. “Ons contact was soms heel ad hoc. Dan kregen we acuut een vraag en moesten we aan de bel trekken bij Kuiper & Burger. Meestal kregen we nog dezelfde dag, of de dag erop antwoord. Ze stonden dus eigenlijk voortdurend stand-by voor ons.”

In december 2021 zijn de vergunningen voor de eerste productielijn van Enough afgegeven en de bouwwerkzaamheden zijn ondertussen in volle gang. Toch kijkt Enough al verder. “De bedoeling is om de capaciteit uit te breiden naar vijf lijnen”, vertelt Blaszyk. Voor de vergunningaanvraag van die uitbreiding, heeft de onderneming al weer contact gelegd met Kuiper & Burger. De projectdirector legt uit waarom. “Kuiper & Burger heeft ons in de afgelopen tijd volledig ontzorgd en dat is het allerbelangrijkste voor een bedrijf als Enough. Wij zijn een Schots bedrijf dat gevestigd is in Nederland en dat maakt het best lastig om de complexiteit van de wet- en regelgeving in Nederland te doorzien. Om zo’n vergunningentraject soepel te laten verlopen, is de support van een bedrijf als Kuiper & Burger gewoon cruciaal. Dat is althans hoe wij dat zien.”