Omgevingswet en de milieubelastende activiteit

De inwerkingtreding van de Omgevingswet sinds 1  januari 2024 heeft grote gevolgen voor de regelgeving voor milieubelastende activiteiten. In veel gevallen is de vergunningsplicht vervallen en soms gaan er ook andere milieueisen gelden. Wat zeker is, is dat de eisen niet meer terug te vinden zijn in de vertrouwde regelgeving, zoals het Activiteitenbesluit milieubeheer.

Weet jij al hoe je erachter komt welke milieuregels er gelden voor jouw bedrijf?

In het nieuwe Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan de rijksregels voor milieubelastende activiteiten. Veel van de milieueisen van het Activiteitenbesluit zijn terug te vinden in het Bal, maar er zijn ook regels die zijn opgenomen in het omgevingsplan van de gemeente.

Hoewel het Bal deels als een vertaling van het Activiteitenbesluit kan worden gezien, is de opbouw van beide besluiten anders en zal het werken met het Bal even wennen zijn. Er is ook geen garantie dat de eisen die voor een activiteit van toepassing zijn, ongewijzigd zijn overgenomen in het Bal. In enkele gevallen is van de gelegenheid gebruik gemaakt om wijzigingen door te voeren.

Al met al kan het een hele zoektocht worden om erachter te komen welke milieuvoorschriften er voor jouw bedrijf nog van toepassing zijn en of je nog compliant bent. Wij kunnen je uiteraard hierbij helpen. Daarnaast hebben wij een masterclass voorbereid, waarin wij jou op de weg helpen om zelf je weg te vinden in het Bal en het omgevingsplan.

Volg onze Masterclass

Kuiper & Burger geeft regelmatig kennissessies of een masterclass waarbij wij dieper ingaan op een thema. In de masterclass Omgevingswet en de milieubelastende activiteit gaan wij in op de opbouw van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en de in het omgevingsplan opgenomen milieueisen. De masterclass begint met een theoretisch deel, waarin we deels aan de hand van voorbeelden uitleggen hoe je achterhaalt of een activiteit meldings- of vergunningplichtig is en welke inhoudelijke milieueisen er gelden. Als deelnemer ga je daarna zelf aan de slag met korte oefeningen en er is ook ruimte om vragen te stellen over de eigen situatie.

De volgende masterclass met het thema Omgevingswet en de milieubelastende activiteit is donderdag 2 mei 2024. Inschrijven voor deze masterclass.

Wanneer en waar:
Donderdag 2 mei 2024 van 13.30 tot 16.30 uur
Kuiper & Burger/DGMR, Casuariestraat 5, 2511 VB Den Haag

Kosten: € 195.-

Groepsgrootte: 4 tot 12 personen

Incompany-training

Wij kunnen deze masterclass ook als incompany-training geven. Neem bij interesse contact op met Åsa Norrthon, a.norrthon@kuiperburger.nl of telefonisch 085 044 26 00.

 

Åsa Norrthon

Geef een reactie