Training incidentenonderzoek en gastcollege in september: leuk en nuttig

Op 20 en 21 september 2022 heb ik weer een tweedaagse training incidentenonderzoek met behulp van Tripod bèta mogen geven. Ik heb deze training al meerdere keren gegeven, toch is iedere keer weer anders. Door de kleinschalige opzet van de cursus is er veel interactie tussen alle deelnemers. Door ieders ervaring en kennis krijg ik goede vragen die mij uitdagen en zijn er fijne en nuttige discussies over incidenten, incidentonderzoek en hoe hiermee om te gaan. Ook ik leer hier dus iedere keer weer van.

Extra inzichten

De tweedaagse cursus is behoorlijk intensief en vliegt dan ook voorbij. Na het gecombineerde theoretisch/ praktische gedeelte op de eerste dag, analyseren we in het laatste dagdeel casussen die de cursisten zelf aandragen. Ook al is voor de betrokken cursist de casus al bekend, de analyse met behulp van Tripod bèta geeft toch extra inzichten.

Cursisten denken weleens dat Tripod bèta alleen voor ‘grote’ of ‘complexe’ incidenten gebruikt zou kunnen worden. Tijdens de cursus laat ik zien dat het ook juist voor ‘kleine’ incidenten en ‘near misses’ een waardevolle methode is. De training laat namelijk zien dat het niet alleen een nieuwe techniek is die wordt aangeleerd, maar specifiek gaat over een nieuwe manier van denken over gevaren, risico’s en incidenten.

De cursisten waardeerden de training met “perfect, zeer tevreden, boven verwachting”, “duidelijk en realistisch” en “zeer goed en geeft een heleboel inzicht in Tripod maar ook v.w.b. achterliggende oorzaken” en met een hoog cijfer, iets waar ik tevreden en trots op ben.

Gastcollege

Waar de cursisten bijna altijd al ervaring met incidentenonderzoek hebben, zo zijn de circa 30 tweedejaars studenten van de afdeling Chemische Technologie van de Hogeschool Rotterdam hiermee nog volledig onbekend. Ik mocht deze studenten een gastcollege geven over incidentenonderzoek in het kader van Industriële Veiligheid. In dit gastcollege van drie uur combineer ik theorie met praktijk door middel van groepsoefeningen, korte presentaties en klassikale oefeningen. De nieuwsgierigheid en leergierigheid van de studenten helpt enorm om ze in beperkte tijd toch veel te leren over dit interessante vakgebied. Ter afsluiting krijgen de studenten een opdracht mee die ik na het gastcollege beoordeel.

Ik mocht dit gastcollege inmiddels voor de vijfde keer geven en ook voor volgend jaar ben ik teruggevraagd, omdat de studenten en de betrokken docent het gastcollege een hoge waardering geven. Nu nog zien of de studenten ook blij zijn met de beoordeling van hun opdrachten.

Januari 2023

De volgende tweedaagse training incidentenonderzoek met behulp van Tripod bèta staat gepland voor dinsdag en woensdag 24 en 25 januari 2023. Wilt u ook deze training volgen? Meer informatie kunt u hier vinden.

Marco van de Pavoordt

Marco van de Pavoordt

Geef een reactie