“Partner waarop we kunnen bouwen extra van belang bij werk onder tijdsdruk”

Als Johma medio 2021 partner Bouwteam P&O vraagt de bouw te organiseren van een nieuw magazijn op de productielocatie in Losser, weet projectleider Colin van Leijden direct wie ze inhuren om te helpen bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen. “Kuiper & Burger is een betrouwbare partner, juist ook als er wordt gewerkt onder grote tijdsdruk.”

Voor Johma organiseert Bouwteam P&O al jaren het onderhoud van gebouwen en gebouwgebonden installaties. Daarvoor werkt het bouwmanagementbureau met vaste contractpartijen. Meldt Johma dat er een kraan lekt, dan regelt Bouwteam P&O dat er binnen de afgesproken responsetijd een loodgieter langskomt. Daarnaast organiseert het bedrijf verbouwingen en nieuwbouwprojecten voor de Twentse saladebereider. Bij twee nieuwbouwprojecten nam projectleider Colin van Leijden Kuiper & Burger in de arm om de benodigde vergunningen op tijd in orde te krijgen.

Vaart maken

“In juli 2021 vroeg Johma ons om een nieuw magazijn te bouwen voor zowel inkomende als uitgaande stromen op de productielocatie in Losser”, vertelt Van Leijden. “Daarnaast moest er een compleet nieuwe productieruimte, een keuken, worden gerealiseerd. Parallel daaraan werkten we aan een interne verbouwing voor een betere organisatie van interne stromen op de locatie. Onze opdracht was om vooral vaart te maken. Dat betekende dat we onder andere de vergunningen snel rond moesten krijgen.”

Met dat bijltje had Bouwteam P&O eerder gehakt: in 2017 organiseerde het bedrijf ook al onder flinke tijdsdruk de nieuwbouw van een magazijn voor Johma. “Destijds raadde de architect waarmee wij werkten Kuiper & Burger aan. Hij had daar goede ervaringen mee bij wat kleinere woningbouwprojecten”, zegt Van Leijden. “Toen we ze belden bleek dat ze de opdracht aankonden en snel voor ons aan de slag konden. Wat ons direct positief opviel, was dat ondanks de tijdsdruk de informatie die Kuiper & Burger aanleverde altijd volledig en accuraat was. Dat is wat je wil als je zelf nog met heel veel andere zaken bezig bent. Afgelopen jaar wisten we dus wel wie we moesten bellen toen we hoorden dat we wederom op relatief korte termijn een magazijn moesten bouwen.”

Snel schakelen

De bouw van het nieuwe magazijn en de keuken bleek allesbehalve een standaardproject. “De nieuwbouw was nog niet volledig ontworpen toen de eerste stukken al naar de gemeente gingen”, legt Van Leijden uit. “Dat vraagt van alle betrokkenen een flexibele opstelling, zeker ook van de gemeente. Gelukkig werkte iedereen goed mee. Wat prettig was in deze hectische periode die precies samenviel met de bouwvak, was dat Kuiper & Burger ook aan het eind van de dag en begin van de avond bereikbaar was voor ons. Ze pakten zaken snel op. Dat snelle schakelen was erg belangrijk voor het slagen van het project.”

Kuiper & Burger maakte onder andere het verschil bij de aanvraag van de Omgevingsvergunning. “Als je kijkt naar hoeveel mensen er in totaal op de uitgebreide productielocatie gingen werken, dan zou je kunnen concluderen dat dat tot een te hoge verkeersdruk zou kunnen leiden”, zegt Van Leijden. “Uiteindelijk zijn we met Kuiper & Burger en Johma echter tot een alternatieve berekening gekomen: er wordt namelijk in shifts gewerkt, waardoor de werkelijke verkeersdruk meevalt. Dat was acceptabel voor de gemeente.”

Vertrouwen

Van Leijden noemt het een geweldige teamprestatie dat het project voor Johma uiteindelijk eind januari 2022 kon worden afgerond. “Als projectleider was ik zelf vooral bezig met inkopen van materialen, zorgen dat alles er op tijd is”, legt hij uit. “Dan is het prettig om te weten dat een collega samen met mensen met de juiste expertise werkt aan de vergunningen. Ook die moeten er op tijd zijn. Vertrouwen in elkaar hebben is dan erg belangrijk. Dat zat helemaal goed. In een periode van vijf à zes maanden hebben we van niets iets kunnen maken.”